Забій, обвалювання ВРХ, свиней
Технологія повного циклу виробництва м’ясних продуктів передбачає процеси від перевірки стану живої тварини, до реалізації готової продукції.
Тварин доставляють спеціально обладнаним автомобільним транспортом на базу передзабійного утримання - це відособлене приміщення на території комбінату для приймання, розміщення, ветеринарного огляду, сортування і відпочинку забійних тварин. До забою на м'ясо допускаються тільки здорові тварини.
Забій тварини на м'ясо здійснюються за умови, що вона ідентифікована вушними бирками встановленого зразка, за наявності паспорту на дану тварину і ветеринарної картки до паспорта.
Перед забоєм тварин оглушують (знетямлюють) пневмозброєю в спеціальному боксі. Оглушення тварин при забої проводиться за умов, що виключає їх загибель.
Обвалювання – це відокремлення м‘яких тканин від кісток, яке здійснюється вручну за допомогою ножа на стаціонарних столах. Процес обвалювання складається з двох частин – зрізування з кісток основної маси м‘язів і наступного вилучення їх залишків.
На підприємстві застосовують диференційоване обвалювання, коли робітник розробляє певну частину туші.
Завдяки такому способу поліпшується якість обвалювання і підвищується продуктивність праці.
Обвалюванню підлягає м'ясо (яловичина та свинина) в охолодженому стані, з температурою у товщі м’язів від 00С до +40С.